Voor Settels Savenije Group is het van strategisch belang om onze software competentie naar een nóg hoger niveau te brengen.

Richard Nap, COO, Director R&D bij Settels Savenije Group:
Settels Savenije Group

Settels Savenije Groep uit Eindhoven combineert hoogwaardige technologie met passie voor mensen. Ze zijn betrokken bij Research & Development projecten en zijn leverancier van totaaloplossingen, waaronder systemen en kritieke componenten. Ze bieden een breed scala aan diensten voor OEM-klanten, waaronder het ontwerpen en testen van hightech producten en modules.

Richard Nap, COO, Director R&D bij Settels Savenije Group:

“Hoogtechnologische klanten stellen steeds hogere eisen met betrekking tot de software doorlooptijd, de kwaliteit en geleverde functionaliteit met bijvoorbeeld Internet of Things, connectivity, data-interfacing en digital twinning, om een paar voorbeelden te noemen. Voor Settels Savenije Group is het van strategisch belang om onze software competentie naar een nóg hoger niveau te brengen. Ons doel was om kennis van geavanceerde model-gedreven software ontwikkelmethodieken op te bouwen en te onderhouden binnen de organisatie en om onszelf beter te positioneren als leverancier voor de globale high tech industrie.”

Tot nu toe werd software voor mechatronica projecten handmatig gecodeerd, wat tijdsintensief en foutgevoelig is en toekomstige software aanpassingen bemoeilijkt.

Wat is er gedaan?

Richard Nap, “In samenwerking met Jan Peter Meeuwse van Cordis SUITE zette Settels Savenije Group een kennisproject op om een intelligent meet- en testsysteem te ontwikkelen voor de halfgeleiderindustrie, ondersteund door innovatieve softwaremethoden. In gesprekken met Wim Renders (High Tech Software Cluster) en Gerard Blom (EDIH Zuid-Nederland) hoorden we dat er een innovatie voucher regeling was. Deze hebben we samen met Cordis SUITE aangevraagd. Zo konden we ons idee voor het kennisproject rondom een intelligent meet en testsysteem voor de halfgeleiderindustrie sneller realiseren.”

Bij de start van het project leverde het team van Cordis SUITE aan Settels Savenije Group de benodigde kennis voor een ontwerp gerichte aanpak. Dankzij de low-code aanpak van Cordis SUITE, waarbij softwareontwikkeling wordt verschoven van handmatig coderen naar grafisch modelleren, kan de ontwikkelingstijd aanzienlijk worden verkort en kunnen systeemupdates eenvoudiger worden geïmplementeerd.

Jan Peter Meeuwse, COO van Cordis SUITE: “Een low-code expert van Cordis SUITE, werkte bij Settels Savenije Group in Eindhoven op locatie samen met het team om ontwerpen op te stellen, te reviewen en te verrijken. Uitgangspunt was om de beoogde nieuwe modelleer aanpak ook als voorbeeld te laten dienen voor hergebruik van software modellen in toekomstige projecten.”

Cordis heeft eerst samen met Settels Savenije Group het pakket van huidige & toekomstige systeem-eisen verzameld betreffende de aansturingssoftware. Vervolgens is er gekeken hoe dit het beste doorvertaald kon worden naar een statisch model van het intelligente meet & test systeem met behulp van low-code UML (Unified Modelling Language). Aansluitend is dit ook dynamisch gemodelleerd met behulp van low-code UML.

Het project dat met deze aanpak is ontworpen, is een intelligent meetsysteem voor het uitvoeren van betrouwbaarheidstesten van componenten in de halfgeleider industrie. Het systeem is/zal gedurende de gebruiksduur continue moeten worden aangepast aan nieuwe eisen en wensen. De 24/7 actieve meetsystemen leveren de input voor de vereiste aanpassingen aan de software.

Richard Nap: “We opereren in een hoog technologische omgeving en zijn altijd nieuwsgierig. In dit kennisproject rondom de ontwikkeling en realisatie van een intelligent meet & testsysteem ten behoeve van applicaties in de halfgeleiderindustrie, hebben wij gezien dat wij met out-of-the-box oplossingen relatief gemakkelijk beschikking hebben over veel data. Vanuit verschillende invalshoeken, zoals software ontwikkeling, architectuur, project management en vanuit een commerciële view - hebben we gekeken naar de praktische inzet van low-code. In het gehele ontwikkelproces van concept tot en met de implementatie, vraagt low-code een andere manier van werken. Dankzij deze focus op software-ontwerp in plaats van code, wordt de kracht van multidisciplinaire samenwerking sterk bevorderd. Hierdoor ontstaat een samenwerking die leidt tot betere software-ontwerpen en de mogelijkheid om digitaliseringsstappen automatisch uit te voeren.”

Wat heeft het opgeleverd?

Het nieuwe meetsysteem is ontworpen met UML en uitstekend gedocumenteerd. Aanpassingen kunnen nu door de low-code aanpak voortdurend op ontwerp niveau worden besproken en aangepast en de onderliggende software wordt telkens opnieuw foutloos automatisch gegenereerd. Een onderdeel van het interne leerproces in de samenwerkingsvorm was om medewerkers binnen Settels Savenije Group ook te leren werken met de nieuwe low-code oplossingen. Het Cordis team heeft de opgedane kennis overgedragen en het team van Settels Savenije Group heeft deze kennis vervolgens weer in eigen werksessies en in nieuwe ontwerpen verwerkt.


Richard Nap: “We hebben een nieuw softwareplatform voor meet &testapplicaties ontwikkeld op basis van de low-code technologie van Cordis SUITE. Deze aansturing bevat aanpasbare componenten die in hoge mate kunnen worden hergebruikt in toekomstige, nieuw te ontwikkelen machines door Settels Savenije Group. Onze organisatie heeft met deze low-code aanpak een nieuw type instrument tot de beschikking gekregen voor toekomstige projecten.“

Door de toepassing van de low-code aanpak en UML gaat de ontwikkeling van software sneller, van hogere kwaliteit en is gemakkelijker overdraagbaar. Dit leidt tot toekomstbestendige software die efficiënt kan worden aangepast aan veranderende eisen.

Richard Nap: “Bij Settels Savenije Group werken we met heel veel gevarieerde projecten en we moeten goed afwegen in welke toepassingsgebieden low-code wel en niet geschikt is. Voor de start van dit kennisproject werkten we nog niet met low-code toepassingen. Nu geloof ik 100% in die richting. In de toekomst verwacht ik voor specifieke klantvragen dat we zeker vaker zullen adviseren om naar low-code toepassingen te kijken. We hebben Jan Peter Meeuwse van Cordis SUITE naderhand nog een keer uitgenodigd bij ons om het gehele proces nog een keer breder uit te leggen aan de organisatie, om toe te lichten wat low-code allemaal kan brengen. Dat is een hele goede sessie is geweest waardoor collega’s zich gingen realiseren dat het niet alleen over code-kloppen (red. programmeren) ging, maar over een heel andere werkwijze, toolling en structuur inclusief oplossingen voor data-verzameling die véél breder gaan dan alleen een stukje software ontwikkeling. “

Jan Peter Meeuwse: “Data engineers besteden in het algemeen veel tijd aan het verzamelen, ordenen, en filteren van data om tot bruikbare inzichten te komen. Met de low-code oplossing besparen data engineers véél tijd. Goed geordende data kan direct uit de tooling gehaald worden en men kan direct op de inhoud focussen om zo waarde te creëren voor de klant.“  

Welke stap ga jij zetten?

Richard Nap: “ Er is veel geleerd en er is veel winst behaald. De mechatronica engineers zijn unaniem positief over de ontwikkeling. Bij het gehele traject zijn veel verschillende mensen betrokken geweest en in gesprekken en evaluaties komt steeds vaker naar voren dat de dataverzameling een groot pluspunt is. Onze mensen zijn heel blij met de manier waarop wij nu data kunnen verzamelen om daar informatie van te maken. We kunnen nu gemakkelijker veranderingen in onze systemen doorvoeren en het beheer doen. Aansluitend op dit kennisproject is een ‘cleanroom control system’ ontwikkeld waarmee men het klimaat en het energieverbruik van deze ruimte goed kan beheersen. De basis voor dit project was de low-code ‘blueprint’ van het eerste project. We gaan nu de volgende fase plannen. “

Jan Peter Meeuwse: “ Andere ondernemers raad ik aan om ook zo snel mogelijk op de flexibele low-code ontwikkelingen aan te haken. Gewoon klein beginnen en zelf ervaren. Het was mooi om te zien dat jonge HBO studenten, zonder enige kennis van programmeren in heel korte tijd mooie resultaten behaalden met de low-code aanpak. In de eindfase van het kennisproject hadden ze binnen enkele uren ook nog even een HoloLens verbinding gemaakt met de control software. Iets wat normaal gesproken 3 maanden werk kost… “


Klik hier
Nieuwsgierig welke waarde digitalisering kan brengen in jouw bedrijf?
Zoek een coach die bij jouw jouw regio en sector past!
Geïllustreerd EDIH medewerker
X

Innovatieve Samenwerking: Settels Savenije Groep en Cordis SUITE Lanceren Intelligent Meet & Testsysteem.

Wat slim dat je
wilt leren!
Bekijk ons aanbod

logo title

Unified Modeling Language (UML)

Klikopmorgen.nl |
November 22, 2023
|
Leestijd:
**
min
|
Unified Modeling Language (UML)

Settels Savenije Groep uit Eindhoven combineert hoogwaardige technologie met passie voor mensen. Ze zijn betrokken bij Research & Development projecten en zijn leverancier van totaaloplossingen, waaronder systemen en kritieke componenten. Ze bieden een breed scala aan diensten voor OEM-klanten, waaronder het ontwerpen en testen van hightech producten en modules.

Richard Nap, COO, Director R&D bij Settels Savenije Group:

“Hoogtechnologische klanten stellen steeds hogere eisen met betrekking tot de software doorlooptijd, de kwaliteit en geleverde functionaliteit met bijvoorbeeld Internet of Things, connectivity, data-interfacing en digital twinning, om een paar voorbeelden te noemen. Voor Settels Savenije Group is het van strategisch belang om onze software competentie naar een nóg hoger niveau te brengen. Ons doel was om kennis van geavanceerde model-gedreven software ontwikkelmethodieken op te bouwen en te onderhouden binnen de organisatie en om onszelf beter te positioneren als leverancier voor de globale high tech industrie.”

Tot nu toe werd software voor mechatronica projecten handmatig gecodeerd, wat tijdsintensief en foutgevoelig is en toekomstige software aanpassingen bemoeilijkt.

Wat is er gedaan?

Richard Nap, “In samenwerking met Jan Peter Meeuwse van Cordis SUITE zette Settels Savenije Group een kennisproject op om een intelligent meet- en testsysteem te ontwikkelen voor de halfgeleiderindustrie, ondersteund door innovatieve softwaremethoden. In gesprekken met Wim Renders (High Tech Software Cluster) en Gerard Blom (EDIH Zuid-Nederland) hoorden we dat er een innovatie voucher regeling was. Deze hebben we samen met Cordis SUITE aangevraagd. Zo konden we ons idee voor het kennisproject rondom een intelligent meet en testsysteem voor de halfgeleiderindustrie sneller realiseren.”

Bij de start van het project leverde het team van Cordis SUITE aan Settels Savenije Group de benodigde kennis voor een ontwerp gerichte aanpak. Dankzij de low-code aanpak van Cordis SUITE, waarbij softwareontwikkeling wordt verschoven van handmatig coderen naar grafisch modelleren, kan de ontwikkelingstijd aanzienlijk worden verkort en kunnen systeemupdates eenvoudiger worden geïmplementeerd.

Jan Peter Meeuwse, COO van Cordis SUITE: “Een low-code expert van Cordis SUITE, werkte bij Settels Savenije Group in Eindhoven op locatie samen met het team om ontwerpen op te stellen, te reviewen en te verrijken. Uitgangspunt was om de beoogde nieuwe modelleer aanpak ook als voorbeeld te laten dienen voor hergebruik van software modellen in toekomstige projecten.”

Cordis heeft eerst samen met Settels Savenije Group het pakket van huidige & toekomstige systeem-eisen verzameld betreffende de aansturingssoftware. Vervolgens is er gekeken hoe dit het beste doorvertaald kon worden naar een statisch model van het intelligente meet & test systeem met behulp van low-code UML (Unified Modelling Language). Aansluitend is dit ook dynamisch gemodelleerd met behulp van low-code UML.

Het project dat met deze aanpak is ontworpen, is een intelligent meetsysteem voor het uitvoeren van betrouwbaarheidstesten van componenten in de halfgeleider industrie. Het systeem is/zal gedurende de gebruiksduur continue moeten worden aangepast aan nieuwe eisen en wensen. De 24/7 actieve meetsystemen leveren de input voor de vereiste aanpassingen aan de software.

Richard Nap: “We opereren in een hoog technologische omgeving en zijn altijd nieuwsgierig. In dit kennisproject rondom de ontwikkeling en realisatie van een intelligent meet & testsysteem ten behoeve van applicaties in de halfgeleiderindustrie, hebben wij gezien dat wij met out-of-the-box oplossingen relatief gemakkelijk beschikking hebben over veel data. Vanuit verschillende invalshoeken, zoals software ontwikkeling, architectuur, project management en vanuit een commerciële view - hebben we gekeken naar de praktische inzet van low-code. In het gehele ontwikkelproces van concept tot en met de implementatie, vraagt low-code een andere manier van werken. Dankzij deze focus op software-ontwerp in plaats van code, wordt de kracht van multidisciplinaire samenwerking sterk bevorderd. Hierdoor ontstaat een samenwerking die leidt tot betere software-ontwerpen en de mogelijkheid om digitaliseringsstappen automatisch uit te voeren.”

Wat heeft het opgeleverd?

Het nieuwe meetsysteem is ontworpen met UML en uitstekend gedocumenteerd. Aanpassingen kunnen nu door de low-code aanpak voortdurend op ontwerp niveau worden besproken en aangepast en de onderliggende software wordt telkens opnieuw foutloos automatisch gegenereerd. Een onderdeel van het interne leerproces in de samenwerkingsvorm was om medewerkers binnen Settels Savenije Group ook te leren werken met de nieuwe low-code oplossingen. Het Cordis team heeft de opgedane kennis overgedragen en het team van Settels Savenije Group heeft deze kennis vervolgens weer in eigen werksessies en in nieuwe ontwerpen verwerkt.


Richard Nap: “We hebben een nieuw softwareplatform voor meet &testapplicaties ontwikkeld op basis van de low-code technologie van Cordis SUITE. Deze aansturing bevat aanpasbare componenten die in hoge mate kunnen worden hergebruikt in toekomstige, nieuw te ontwikkelen machines door Settels Savenije Group. Onze organisatie heeft met deze low-code aanpak een nieuw type instrument tot de beschikking gekregen voor toekomstige projecten.“

Door de toepassing van de low-code aanpak en UML gaat de ontwikkeling van software sneller, van hogere kwaliteit en is gemakkelijker overdraagbaar. Dit leidt tot toekomstbestendige software die efficiënt kan worden aangepast aan veranderende eisen.

Richard Nap: “Bij Settels Savenije Group werken we met heel veel gevarieerde projecten en we moeten goed afwegen in welke toepassingsgebieden low-code wel en niet geschikt is. Voor de start van dit kennisproject werkten we nog niet met low-code toepassingen. Nu geloof ik 100% in die richting. In de toekomst verwacht ik voor specifieke klantvragen dat we zeker vaker zullen adviseren om naar low-code toepassingen te kijken. We hebben Jan Peter Meeuwse van Cordis SUITE naderhand nog een keer uitgenodigd bij ons om het gehele proces nog een keer breder uit te leggen aan de organisatie, om toe te lichten wat low-code allemaal kan brengen. Dat is een hele goede sessie is geweest waardoor collega’s zich gingen realiseren dat het niet alleen over code-kloppen (red. programmeren) ging, maar over een heel andere werkwijze, toolling en structuur inclusief oplossingen voor data-verzameling die véél breder gaan dan alleen een stukje software ontwikkeling. “

Jan Peter Meeuwse: “Data engineers besteden in het algemeen veel tijd aan het verzamelen, ordenen, en filteren van data om tot bruikbare inzichten te komen. Met de low-code oplossing besparen data engineers véél tijd. Goed geordende data kan direct uit de tooling gehaald worden en men kan direct op de inhoud focussen om zo waarde te creëren voor de klant.“  

Welke stap ga jij zetten?

Richard Nap: “ Er is veel geleerd en er is veel winst behaald. De mechatronica engineers zijn unaniem positief over de ontwikkeling. Bij het gehele traject zijn veel verschillende mensen betrokken geweest en in gesprekken en evaluaties komt steeds vaker naar voren dat de dataverzameling een groot pluspunt is. Onze mensen zijn heel blij met de manier waarop wij nu data kunnen verzamelen om daar informatie van te maken. We kunnen nu gemakkelijker veranderingen in onze systemen doorvoeren en het beheer doen. Aansluitend op dit kennisproject is een ‘cleanroom control system’ ontwikkeld waarmee men het klimaat en het energieverbruik van deze ruimte goed kan beheersen. De basis voor dit project was de low-code ‘blueprint’ van het eerste project. We gaan nu de volgende fase plannen. “

Jan Peter Meeuwse: “ Andere ondernemers raad ik aan om ook zo snel mogelijk op de flexibele low-code ontwikkelingen aan te haken. Gewoon klein beginnen en zelf ervaren. Het was mooi om te zien dat jonge HBO studenten, zonder enige kennis van programmeren in heel korte tijd mooie resultaten behaalden met de low-code aanpak. In de eindfase van het kennisproject hadden ze binnen enkele uren ook nog even een HoloLens verbinding gemaakt met de control software. Iets wat normaal gesproken 3 maanden werk kost… “


2-daagse workshop GenAI (Chat GPT/Copilot)

May 29, 2024
PVO Limburg, Steegstraat 5, 6041 EA Roermond
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

Vision, Robotics & Motion

June 5, 2024
Brabanthallen ’s-Hertogenbosch Diezekade 2 5222 AK ‘s-Hertogenbosch
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

Vision, Robotics & Motion

June 6, 2024
Brabanthallen ’s-Hertogenbosch Diezekade 2 5222 AK ‘s-Hertogenbosch, Stand nr 10
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
Evenementen overzicht
style element