Zoek een coach die bij jouw jouw regio en sector past!
Geïllustreerd EDIH medewerker
X

Snapdaq vertaalt analoge signalen naar digitale inzichten

Wat slim dat je
wilt leren!
Bekijk ons aanbod

logo title

Infrastructuur

Klikopmorgen.nl |
July 16, 2023
|
Leestijd:
**
min
|
Infrastructuur

Veel test-engineers in de maakindustrie werken nog met grote, dure, gedateerde analoge testopstellingen. Deze oudere testopstellingen zijn niet draagbaar en missen een functionaliteit om analoge signalen direct om te kunnen zetten naar digitale gegevens. Vaak kunnen ze ook niet eenvoudig aangesloten worden op moderne digitale sensoren. Met de snelle ontwikkelingen op het gebied van verbonden en intelligente digitale systemen is er ook een nieuwe behoefte ontstaan om sneller te kunnen testen. En om prestaties beter te kunnen volgen voor preventief onderhoud.

Snapdaq uit Eindhoven heeft onlangs een nieuwe serie X-1 productfamilie van industriële meetoplossingen gelanceerd waarmee test-ingenieurs veel meer test- en meetmogelijkheden krijgen. Met de nieuwe apparaten kunnen analoge signalen eenvoudig vertaald worden naar digitale inzichten. De nieuwe industriële meetoplossingen kunnen in een breed scala aan toepassingen worden ingezet. Variërend van R&D voortgang en kwaliteitstesten tot onderhoudsdiagnostiek. 

 

Wat is er gedaan?

Altındaş: “In 2021 waren we op zoek naar innovatiesubsidies waarmee we ons nieuwe idee konden realiseren. We wilden een nieuw draadloos meetapparaat met laag vermogen ontwerpen, dat op verschillende sensoren, machines en systemen aangesloten kan worden. Deze moest aan 3 criteria voldoen voor test-engineers: Eenvoud, Connectiviteit en Betrouwbaarheid. Er is geen set-up en geen programmering. Onze apparaten zijn vooraf geconfigureerd voor de behoeften van de klant. Met de nieuwe connectiviteit mogelijkheden kunnen data-inzichten worden beheerd met een mobiele applicatie en ook worden gedeeld met collega's en supervisors. Een van onze zakenpartners hielp ons met het doornemen, vertalen en invullen van de benodigde innovatie voucher gegevens. De Nederlandse taal was iets te ingewikkeld voor ons. Gelukkig hoefden we niet veel informatie te verstrekken.

Snapdaq CEO Engin Atin

Engin Altındaş, CEO van Snapdaq:

“Snapdaq is gevestigd in de nieuwe Alpha Hub aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het team streeft er naar om het werk van test-ingenieurs in de maakindustrie gemakkelijker te maken. Onze producten bieden een one-stop-shop oplossing voor meet- en datagedreven oplossingen. Via een eenvoudige plug-and-play oplossing kan elk type sensor op een Snapdaq-eenheid worden aangesloten. Vervolgens kunnen de vastgelegde (analoge) gegevens worden gedigitaliseerd en via een draadloos netwerk naar een edge-gateway worden gestuurd voor verdere analyse. De Snapdaq units opereren zelfstandig in een (wireless) mesh network en de setup kan eenvoudig worden uitgebreid met de komst van nieuwe machines en sensoren.”  

We waren erg positief verrast door de flexibele voorwaarden en de snelheid waarmee onze voucheraanvraag werd geaccepteerd. Voordat we besloten hadden om de Smart Industry Hub Zuid aanvraag in te sturen, hadden we ook gekeken naar andere, uitgebreidere voucher regelingen. Deze waren ongeschikt voor ons omdat ze veel complexere aanvraagprocedures hadden. Deze pasten ook niet in onze tijdlijn om binnen een bepaalde periode snel resultaten te kunnen behalen. Aansluitend hadden we een aantal gesprekken met Brainport Development en BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij) en kort daarna kwamen we al in contact met onze Electronics Hardware design specialist.

Ons doel was om het nieuwe elektronica-ontwerp en -productie aan te pakken om vervolgens een ​​prototype te maken en dit te testen met onze applicaties. Met behulp van de innovatievoucher van Smart Industry Hub Zuid konden we het voorstel van de electronic hardware design specialist ondersteunen en hebben we besloten om hem in te huren. We hadden zijn expertise niet in ons team. Dat bleek cruciaal te zijn voor de ontwikkeling van onze nieuwe producten. Het ontwerpproces bestond uit het schrijven van vereisten, het ontwerpen van het nieuwe elektronische diagram en de PCB-lay-out. Ook moesten er nieuwe software- en hardwaretests worden gemaakt. De innovatievoucher hielp hierbij in een kwart van het proces met de technische eisen en het prototype ontwerp. Het hele proces van de voucheraanvraag tot de toekenning door Smart Industry Hub Zuid verliep vlot, zonder drempels.”

Wat heeft het opgeleverd?

Altındaş: “Met de innovatievoucher van Smart Industry Hub South hebben we bij de projectstart enkele specifieke technische ontwerponderdelen kunnen verkennen en nieuwe expertise kunnen inhuren voor de ontwikkeling van de nieuwe basis van onze nieuwe serie producten. Daarna hebben we een nieuw prototype gemaakt. We zijn nu bezig om field-tests uit te voeren met verschillende business cases. De eerste resultaten zijn erg goed. De voucher-aanvraag was een een hele goede beslissing voor ons. Het heeft ons enorm geholpen om R&D- en productietijd te besparen. Zo konden we ons concentreren op de technische uitdagingen en het juiste precisieontwerp voor het nieuwe prototype. Na de afronding hebben we een compact eindrapport geschreven en deze naar Smart Industry Hub Zuid teruggestuurd met nieuwe foto's van het prototype. Ik adviseer andere tech-startups en ondernemers om deze innovatie-voucher ook aan te vragen. Het helpt echt om de eerste fase van het project te versnellen.“

Welke stap ga jij zetten?

Altındaş: “Met de gerealiseerde nieuwe technische- en designaanpassingen is de productfamilie aanzienlijk verbeterd. De komende periode gaan we een aantal extra ideeën voor het dashboard en onze digitale diensten realiseren. We komen graag in gesprek met bedrijven in de maakindustrie die interesse hebben om een nieuwe portable, digitale test omgeving te proberen naast de bestaande analoge systemen.”


World Class Maintainance

December 12, 2023
Breda Robotics, Slingerweg 7, Breda
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

Speed Master Lite: Navigating SME Growth in the Digital Age

December 13, 2023
Webinar
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

Security Congres - (Save the Date)

February 7, 2024
Evoluon, Eindhoven
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
Evenementen overzicht
style element
• Detailed instructions for installing tracking code can be found here. • Tips for validating your tracking code installation can be found here.