Caradon Stelrad, gevestigd in Nuth en onderdeel van de beursgenoteerde Stelrad Radiator Groep, produceert jaarlijks ruim 300.000 paneelradiatoren voor met name de Europese markt. Dit traject werd gestart na het bijwonen van de Manufacturing Day, georganiseerd door Klikopmorgen partner Brightlands, waarna Klikopmorgen hen hielp bij het vinden van passende oplossingen en subsidie.
Caradon Stelrad ging samen met adviesbureau BronzGreen aan de slag en volgde een duidelijk driestappenplan:
1. Technische voorbereiding voor dataverzameling
De bestaande machines werden technisch aangepast om gegevens te verzamelen en te analyseren. Dit traject werd recent afgerond waardoor de basis werd gelegd voor effectieve digitalisering.
2. Opzetten van een digitale infrastructuur en visualisatie
Momentele is men bezig met het opzetten van een digitale architectuur waarin data veilig en efficiënt worden opgeslagen en gevisualiseerd via dashboards. Hiermee kan real-time productie worden gestuurd en onderhoud voorspellend worden ingepland. Dit gebeurt samen met specialisten van Bronze Green.
3. Personeelstraining en cultuurverandering
Caradon Stelrad beseft dat succesvolle digitalisering meer vereist dan alleen techniek. Daarom staat de training van medewerkers hoog op de agenda. De focus ligt op het creëren van draagvlak en het duidelijk maken dat digitalisering cruciaal en niet vrijblijvend is.
Waarom digitalisering?
De belangrijkste reden voor Caradon Stelrad om te digitaliseren is het verhogen van de betrouwbaarheid van hun productielijnen, specifiek de laslijnen. Sommige machines zijn nog technisch uitstekend, maar soms 20 of 30 jaar oud, dit geeft uitdagingen op modern preventief onderhoud en biedt soms beperkt inzicht in machineprestaties. Door slim te digitaliseren wil Caradon Stelrad beter inzicht krijgen, proactief onderhoud kunnen uitvoeren om daarmee optimale continuïteit van de productie te kunnen waarborgen.
Concreet resultaat
Dankzij dit digitaliseringstraject verwacht Caradon Stelrad niet alleen hun leverbetrouwbaarheid en productiekwaliteit sterk te verhogen, maar ook kosten te besparen door slimmer onderhoud en gerichte inzet van personeel. De machines melden zelf hun status, waardoor menselijke fouten worden verminderd en processen beter beheersbaar worden.
Door slim te digitaliseren wil Caradon Stelrad betere controle krijgen over de productiemiddelen, met proactief onderhoud om uiteindelijk optimale continuïteit van de productie te realiseren.
https://www.stelrad.eu/